VARIO maaiborden met meer performance, geoptimaliseerde bediening en minder onderhoud

Update voor grote VARIO maaiborden

CLAAS heeft zijn grote VARIO maaiborden met een werkbreedte van 10,80 tot 13,80 meter herzien, waarbij vooral aandacht is besteed aan de prestaties, het bedieningscomfort, ombouwtijden en het onderhoud van de betreffende maaiborden. 

Nieuw zijn de mechanisch aangedreven koolzaadmessen voor nóg betere resultaten bij het maaien van dit gewas.

Het VARIO programma van CLAAS omvat op dit moment maaiborden met een werkbreedte die varieert van 5,0 tot 13,80 meter. De drie grootste uitvoeringen van deze VARIO maaiborden kunnen dankzij een modelwijziging worden voorzien van nieuwe opties. Een aantal standaardfeatures is eveneens geoptimaliseerd.

Krachtige koolzaadmessen kunnen zonder gereedschap worden gemonteerd

Vanaf modeljaar 2022 zijn nieuwe koolzaadmessen leverbaar voor de VARIO 1080, VARIO 1230 en VARIO 1380. De messen worden mechanisch aangedreven, zijn voorzien van een geïntegreerde overbelastingskoppeling en leveren circa 50 % hogere prestaties, waardoor ook op lastige gedeelten van gewasranden, bochten of bij heftig woekerend onkruid zonder storingen kan worden doorgereden. De koolzaadmessen kunnen dankzij een uitgekiend insteeksysteem met snelkoppelingen binnen luttele seconden aan beide zijden worden gemonteerd, zonder dat hiervoor gereedschap moet worden gebruikt. Bovendien profiteren chauffeurs van een 33% lager gewicht, waardoor de werkzaamheden verder worden verlicht.

Verder is dankzij een nieuw klemmechanisme de montage en demontage van halmverdelers voor het dorsen van granen vereenvoudigd. Als vanouds zijn de betreffende halmverdelers leverbaar in drie uitvoeringen respectievelijk lengtes.


Hoogte van de invoervijzel op de CEBIS instellen

De hydraulische hoogteverstelling van de invoervijzel op de CEBIS terminal is een verdere verbetering van het comfort. De chauffeur kan nu eenvoudig vanuit de cabine op wisselende oogstomstandigheden reageren. De gedeelde vijzel kan traploos 25 mm hoger of 10 mm lager worden ingesteld met behulp van de ophanging in het midden. Daarvoor is de bedieningsunit voor de hoogteverstelling op het maaibord zelf verder verbeterd. Behalve dat de werkverlichting voor het aan- en afkoppelen van het maaibord tijdens nachtelijke werkzaamheden kan worden in- en uitgeschakeld, kan de vijzel bovendien heel eenvoudig met behulp van een draaischakelaar in de transport- of reinigingsstand worden gezet.  Daarnaast kan eveneens met een draaischakelaar de hoogte van de vijzel traploos worden ingesteld, synchroon met deze functionaliteit op de CEBIS.

De toegang tot de afstrijkers van de grote VARIO maaiborden is eveneens verbeterd, waardoor deze nu heel eenvoudig vanaf de achterzijde van het maaibord kunnen worden ingesteld.


Nieuwe haspelaandrijving

De grote VARIO maaiborden worden nu standaard met een nieuwe haspelaandrijving geleverd. Dankzij de directe aandrijving van de haspel door de hydromotor steekt de aandrijfunit nauwelijks uit aan de zijkant, in vergelijking met de huidige kettingaandrijving. Hierdoor kan het volledige verstellingsbereik van de VARIO maaitafel worden benut, ook wanneer de koolzaadmessen zijn gemonteerd. Een ander voordeel is dat het onderhoudsinterval van de aandrijving nu 500 bedrijfsuren bedraagt in plaats van 100 uur.

De drukafhankelijke hoogteverstelling van de haspel is eveneens nieuw en is standaard voor alle VARIO maaiborden met een werkbreedte vanaf 10,80 meter. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de haspelautomaat, waarbij het haspeltoerental automatisch aan de rijsnelheid wordt aangepast, meet een sensor de hydrauliekdruk van de haspelaandrijving. Wanneer deze druk toeneemt als gevolg van een grote hoeveelheid oogstmateriaal, waardoor de aandrijving het vereiste haspeltoerental niet kan handhaven, gaat de haspel automatisch iets omhoog tot het vereiste toerental weer wordt bereikt. Wanneer de druk afneemt, zorgt de automaat ervoor dat de haspel weer daalt naar de ingestelde hoogte. Zowel het drempelniveau van het aandrijfkoppel als het reactievermogen, waarmee de regeling in werking treedt, kunnen afzonderlijk op de CEBIS worden ingesteld. Deze functionaliteit is reeds bekend van de CONVIO en CONVIO FLEX bandmaaiborden van CLAAS.

Klik hier voor het volledige persbericht >