40.000e JAGUAR!

40.000e JAGUAR!

Harsewinkel, februari 2019. CLAAS produceerde in Harsewinkel de 40.000e JAGUAR. Sinds de start in het jaar 1973 ontwikkelde het bedrijf zich met de JAGUAR series tot wereldmarkleider bij zelfrijdende hakselaars. Innovatieve oplossingen en hoogste efficiëntie maken reeds meer dan vier decennia de JAGUAR tot een succes. Meest recente voorbeeld: een gouden Innovation Award voor de JAGUAR TERRA TRAC op de SIMA in Parijs.


40.000e JAGUAR rolt als TERRA TRAC van de productieband

Harsewinkel, februari 2019. CLAAS produceerde in Harsewinkel de 40.000e JAGUAR. Sinds de start in het jaar 1973 ontwikkelde het bedrijf zich met de JAGUAR series tot wereldmarkleider bij zelfrijdende hakselaars. Innovatieve oplossingen en hoogste efficiëntie maken reeds meer dan vier decennia de JAGUAR tot een succes. Meest recente voorbeeld: een gouden Innovation Award voor de JAGUAR TERRA TRAC op de SIMA in Parijs. 

Start in het jaar 1973, eerste stuursysteem in 1976

De snel groeiende maisteelt eind jaren 60 vroeg naar steeds krachtigere oogsttechniek met meer capaciteit. Getrokken en aangebouwde werktuigen liepen tegen hun capaciteitsgrenzen. CLAAS herkende vroegtijdig de potentie in dit segment. In Juni 1973 werd de productie van een krachtige zelfrijdende hakselaar gestart, de JAGUAR 60 SF. In het jaar 1976 volgde de JAGUAR 80 SF met wezenlijke doorontwikkelingen: mogelijkheid tot splitsen van haksel- en invoerrollen, uitwerpversneller en stuurautomaat. Na het vergroten van het productaanbod met de JAGUAR 70 SF volgde in 1983 de volgende generatie met vier modellen. De JAGUAR 690, 680, 685 en 675 brachten met meer dan 7.000 gebouwde machines het marktleiderschap in Europa. Vijf jaar later omvatte het productaanbod al zes modellen met motorvermogens tussen 354 pk en 215 pk.

JAGUAR 800 zet maatstaven

De JAGUAR 800 serie ging in 1993 als kleine voorserie van start. De nieuwe serie beschikte over motoren met 228 kW (310 pk) tot 354 kW (481 pk). De dwars ingebouwde motor achter de stuuras maakte eenvoudige en directe aandrijving, een optimale luchtaanvoer naar de koeler en uitstekende toegankelijkheid voor onderhoud mogelijk. Deze nieuwe configuratie werd wereldwijd de standaard voor de huidige moderne hakselaar. Door de gunstige belasting van de vooras kon voor het eerst een achtrijige maisbek worden aangebouwd. De gewasstroom werd verbeterd door de uitwerpversneller direct achter de korrelkneuzer te plaatsen.  

Een bijzonderheid van de JAGUAR 800 serie was de FIELD SHUTTLE, die in 1997 op de markt kwam. Deze was gebaseerd op een JAGUAR 880 en was als trailerversie (FS 880 T) en als een containerversie (FS 880 C) leverbaar. Dit nieuwe logistieke concept maakte het mogelijk om normale vrachtwagen opleggers aan de JAGUAR hakselaar te koppelen of daarop een container te bouwen. Het overladen kan dan op de kopakker, zodat de transportvoertuigen niet over het veld hoeven te rijden.

Met 445 kW (605 pk) onder de JAGUAR 900 motorkap werd vanaf 2001 een aanzienlijke vermogensbarrière overschreden. De bestuurder kreeg bovendien een volkomen nieuw ontwikkelde werkplek. Alle functies konden eenvoudig worden ingesteld en met behulp van een terminal worden gecontroleerd. Vanaf het seizoen 2003 werd de SPEEDSTAR variant met een topsnelheid van 40 km/u leverbaar. De legendarische GREEN EYE kwam in 2006 op de markt met maar liefst 623 pk en had met talrijke vernieuwingen nog meer efficiëntie en comfort te bieden.

JAGUAR 900: De volgende generatie

Vanaf het seizoen 2008 verraste de JAGUAR 900 serie met uitstekende prestaties en hakselkwaliteit. De nieuwe modellen waren met een breder aanbod motoren, een nieuwe intelligente motorregeling, continue vochtmeting, het CEBIS comfort en de nieuwe messentrommel V-MAX uitgerust.

Op de AGRITECHNICA 2009 verkreeg het automatische vulsysteem AUTO FILL van de JAGUAR 900 een gouden medaille. Het systeem maakt eenvoudiger, automatisch vullen van transportvoertuigen mogelijk en verlicht aanzienlijk de werkbelasting.

Een verdere hoge onderscheiding verkreeg de CLAAS JAGUAR op de AGRITECHNICA 2011: “Machine of the Year”. Doorslaggevend voor de toekenning door de jury was onder andere de nieuwe vermogensregeling DYNAMIC POWER. Sinds 2013 waren voor de 900 serie ook krachtige motoren volgens de emissienorm Tier 4i leverbaar.

In het jaar 2014 startte ook de JAGUAR 800 serie in de volgende generatie. Ook hier zorgt de automatische vermogensregeling DYNAMIC POWER voor maximale efficiëntie en doorvoercapaciteit in het vollast- en deellast-bereik, waarbij het motorvermogen automatisch wordt verhoogd of gereduceerd. Zo rijdt de bestuurder altijd in het efficiëntste toerentalbereik en comfortabeler dan ooit tevoren in de nieuw ontworpen cabine.

In het seizoen 2017 presenteerde CLAAS een doorontwikkelde variant van de reeds vele jaren bewezen JAGUAR 900 hakselaar serie. De noviteiten: een traploze aandrijving van het voorzetstuk, een verder verbeterde gewasstroom, een nieuw rijwerkconcept en het CLAAS AUTO FILL systeem voor het overladen aan zijkanten en achterkant zonder verliezen. 

Nummer 40.000 is een TERRA TRAC

Het jongste lid van de CLAAS JAGUAR familie is sinds 2018 de JAGUAR 960 TERRA TRAC. Als eerste hakselaar op de markt biedt deze een fabrieksoplossing met geïntegreerd rupsonderstel. Het nieuwe concept biedt uitstekende bodembesparing bij alle omstandigheden en blijft daarbij smal op de weg. Een intelligente oplossing op de kopakker verhindert het beschadigen van de graszode op grasland en maakt gebruikt in het gehele jaar mogelijk. De innovatieve machine werd met een gouden Innovation Award op de SIMA in Parijs bekroont.

CLAAS biedt met twaalf modellen in twee series een omvangrijk aanbod van zelfrijdende hakselaars voor ieder gebruiksdoel. Sinds het begin van de JAGUAR productie ontwikkelt CLAAS tevens passende voorzetstukken en legt daarbij prioriteit op optimale gewasstroom en hoogste efficiëntie. Op dit moment zijn de DIRECT DISC, de PICK UP en de maisbek ORBIS verkrijgbaar.

De 40.000e JAGUAR rolt met TERRA TRAC en uniek design op de zijkappen van de productieband. Om het jubileum te vieren zijn er bovendien wereldwijd demonstratiemachines onderweg met op de zijkant het grote roofdier.