CLAAS NEXOS nu met geveerde vooras

Harsewinkel/Bologna, november 2018. De NEXOS smalspoortractor van CLAAS is vanaf nu leverbaar met een geveerde, 4 wiel aangedreven vooras. De PROACTIV vering biedt meer comfort tijdens het werken in het veld en rijden over de weg. De geveerde vooras is beschikbaar voor de NEXOS VE, VL en F modellen.

PROACTIV-ophanging voor maximaal rijcomfort Alle NEXOS-modellen kunnen worden uitgerust met de nieuwe PROACTIV-voorasvering. Dankzij de twee schuin naar buiten gerichte, hangende cilinders wordt het gewicht van de tractor optimaal ondersteund door de vooras. Dit zorgt voor goede stabilisatie bij het draaien van bochten. Het garandeert ook een optimaal rijcomfort bij het rijden over asfaltwegen, zandwegen en bij het werken op het land. Bovendien is rijden met zware werktuigen veiliger, omdat deinen van de trekker wordt voorkomen De cilinders zijn achter de as gemonteerd en zo beschermd tegen beschadiging. De dubbelwerkende cilinders hebben een veerweg van 80 mm en absorberen hiermee de meeste schokken waaraan de tractor tijdens gebruik wordt blootgesteld. De draaicirkel blijft gelijk aan die van de standaard vooras. De geveerde vooras kan in drie verschillende standen vanuit de cabine worden geschakeld: automatisch, handmatig en gedeactiveerd. In de handmatige modus kan de hoogte worden aangepast met behulp van een potentiometer. Dit maakt het gemakkelijker om bijvoorbeeld werktuigen aan te koppelen. De automatische modus compenseert de belasting veranderingen en houdt de ophanging altijd in de middenpositie voor een optimale veerweg.

De nieuwste NEXOS-generatie, die op EIMA 2016 werd gepresenteerd, bestaat uit 14 verschillende modellen met verschillende vermogens en afmetingen. Dit zijn de kenmerken van de NEXOS: 

Krachtige motoren Alle modellen hebben een soepel lopende FPT 4-cilindermotor met een hoog koppel en extreem lage trillingen. De vermogens van de beschikbare motoren varieert van 75 pk tot 112 pk, of tot 103 pk in de NEXOS VE, die is ontworpen voor gebruik in zeer smalle rijen wijnranken. In de topmodellen 250 VL en 250 F met CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM), haalt de 103 pk sterke motor met een boost tot 9 pk meer vermogen en een maximaal koppel tot 440 Nm, tijdens PTO- of transportwerk. Dit maakt de nieuwe NEXOS-serie ongeveer 10% sterker dan de voorgaande serie. 

Motortoerental aanpassen met één druk op een knop Met de elektronisch geregelde Common Rail-injectie beschikt de NEXOS standaard over één motortoerentalgeheugen en is een tweede motortoerentalgeheugen optioneel verkrijgbaar. Het motortoerental kan met één druk op de knop nauwkeurig worden ingesteld. Voor werkzaamheden met aftakas aangedreven werktuigen garandeert dit op elk moment de juiste snelheid en hoge efficiëntie. In deze nieuwe motoren wordt tevens het onderhoudsinterval verlengd tot 600 uur. 

Optimale emissiebeperkingstechnologie ondanks compacte afmetingen De min. afmetingen van de NEXOS-modellen starten vanaf 1,00 m buitenbreedte in het VE-model voor smalle rijen, 1,26 m in het VL-model voor bredere wijngaardrijen en -breedten vanaf 1,45 m in het F-model voor boomgaardwerkzaamheden. Ondanks compacte afmetingen, hebben de verschillende modellen allemaal motoren die zijn uitgerust met de nieuwste emissiebeperkingstechnologie zoals een roetfilter, dieseloxidatiekatalysator en externe, gekoelde uitlaatgasrecirculatie. De tractoren voldoen hiermee aan de EU-emissienormen IIIB (vergelijkbaar met Tier 4i). 

Wespentaille voor meer wendbaarheid Voor en achter de vooras hebben alle modellen een karakteristieke inkeping, de zogenaamde wespentaille, welke zich in de grote CLAAS-tractoren al heeft bewezen. Het maakt een grotere stuurhoek mogelijk, wat resulteert in een veel kleinere draaicirkel. De overhang aan de voorkant is teruggebracht tot 88 mm en de wielbasis verlengd met 50 mm om de tractoren nog wendbaarder te maken en maximale stabiliteit te garanderen. De optionele vierwielaandrijving met stuurhoeksensor, die de vierwielaandrijving automatisch uitschakelt bij een bepaalde stuuruitslag, bijvoorbeeld op de kopakker, draagt bij aan de uitstekende manoeuvreerbaarheid van de NEXOS-tractoren. 

Meer comfort voor de bestuurder De lage transmissietunnel, de geoptimaliseerde indeling van de bedieningselementen en het digitale kleurenscherm op het instrumentenpaneel bieden meer ruimte en meer comfort voor de bestuurder. Naast een kabeldoorvoer aan de achterzijde heeft de NEXOS standaard ook een kabeldoorvoer naar de voorzijde. Op deze manier kunnen werktuigen aan de voorzijde (met eigen bedieningssystemen) bediend worden zonder de cabine te openen. De NEXOS F is ook beschikbaar in een platformversie. 

Nieuwe transmissievariant Daarnaast is er een transmissievariant beschikbaar waarbij de mechanische reductie met 24 vooruit- en achteruitversnellingen wordt gecombineerd met de automatische REVERSHIFT-omkeerschakeling. Dit werkt met een elektronisch gestuurde, bijzonder slijtvaste meerplatenkoppeling.  Van de vijf beschikbare transmissie-varianten van de NEXOS behoort de 24 V / 12 A transmissie met REVERSHIFT en TWINSHIFT (twee powershift-trappen) absoluut in het topsegment.

Mogelijkheden fronthefinrichting Ook de fronthefinrichting van de NEXOS biedt veel gedetailleerde oplossingen voor meer flexibiliteit.  Optioneel zijn extra hydraulische aansluitingen en een drukloze retour beschikbaar voor alle modellen waaraan een fronthefinrichting is gemonteerd. Als alternatief voor de klassieke PTO met 1000 omw / min hebben NEXOS Tractoren voor machines aan de voorzijde ook een ECO-PTO met 540 omw / min beschikbaar. 

Hydrauliek voor elke situatie De NEXOS is verkrijgbaar met twee verschillende hydraulische systemen. Het hydraulische systeem met een opbrengst van 60 l / min zorgt voor een efficiënte voeding van alle hydraulische verbruikers. Voor veeleisende hydraulische aandrijvingen en gecombineerde toepassingen is een hydraulisch systeem met een pomp van 60 l / min voor de regelventielen en een pomp van 27 l / min voor de achter hefinrichting beschikbaar. Mechanisch zijn er maximaal vier regelventielen mogelijk. Om een uitgebreider bereik te realiseren kan er ook gekozen worden voor vier elektronische regelventielen. Deze worden bediend door twee elektronische tuimelschakelaars en de ELECTROPILOT kruishendel. Alle elektronische regelventielen hebben een regelbare volumestroom. Daarnaast is er bij de de tuimelschakelaars ook een tijdinstelling mogelijk.

Gewichtsbeperking tot 3,5 t Het toegestane totale gewicht van de NEXOS kan worden beperkt tot 3,5 t, waardoor het in bepaalde landen toegestaan is deze met een autorijbewijs te besturen. Dit is vooral belangrijk bij gemeentewerk. 

U kunt CLAAS vinden op de EIMA tentoonstelling 2018 in hal 19, stand A12.